top of page
Koelcapaciteit tabel.png

WELKE AIRCO HEB IK NODIG?

BEREKEN HIER UW KOELVERMOGEN

 

 

Hoeveel BTU heeft u nodig?

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kW of BTU. Hoeveel BTU je per m3 nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, leggen we u hier uit!

 

Hoeveel BTU u nodig heeft voor uw situatie hangt af van een aantal factoren. Zo maakt bijvoorbeeld de ligging van de ruimte in het huis een verschil (staat de zon de gehele dag op een plat dak?) Maar ook hoeveel buitenmuren de ruimte heeft de ruimte. Verder speelt de isolatie van de ruimte mee. Wij noemen bij de meeste van onze airconditioners een aantal kubieke meter (= m3) waarvoor de airco geschikt is.

 

Echter gaat dit richtgetal uit van ideale omstandigheden. Gebruik daarom onderstaande 2 stappen om te kijken hoeveel BTU u waarschijnlijk nodig hebt.

STAP 1: BEPAAL DE ISOLATIEKLASSE VAN DE RUIMTE...

Voor een gemiddeld huis in de Benelux geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3. Echter speelt er dus een aantal factoren mee. 

Bepaal aan de hand van de onderstaande classificering in welke isolatieklasse jouw te koelen ruimte valt.

KLASSE I

Zeer goed geïsoleerd : weinig ramen en geen buitenmuren aan de zonzijde of plat dak...

KLASSE II

Goed geïsoleerd : Niet veel ramen, weinig buitenmuren met zon erop, geen plat dak....

KLASSE III

Gemiddeld geïsoleerd : Enkele ramen, een enkele buitenmuur gedeeltelijk zon...

KLASSE IV

Matig geïsoleerd : Relatief veel ramen, buitenmuren met al dan niet aardig wat zon, plat dak...

KLASSE V

Slecht geïsoleerd : vrijstaand, veel ramen, onder een plat dak met veel zon

KLASSE VI

Zeer slecht geïsoleerd : Een aangebouwde serre, veel glas, continu zon, etc...

STAP 2: BEREKEN MET DE FORMULE HOEVEEL KOELVERMOGEN JE PER M3 NODIG HEBT

Naast de isolatieklasse is het belangrijk te bepalen hoe groot de ruimte is. 

 

Aan de hand van deze twee gegevens zoek je in het onderstaand schema makkelijk op hoeveel BTU je nodig hebt. BTU of eigenlijk Btu/u raakt een beetje verouderd om koelvermogen aan te geven. We gebruiken hier tegenwoordig doorgaans Watt of kW voor. Dus eigenlijk verandert de vraag in: Hoeveel kW heb je nodig om je ruimte goed te koelen? De inhoud van de ruimte bereken je met de volgende formule:

 

Formule inhoud ruimte: oppervlakte (m2) * hoogte (m) = inhoud in m3.

(lengte van de ruimte vermenigvuldigen met de breedte van de ruimte = aantal vierkante meter m2, dit vermenigvuldigen met de hoogte van de ruimte = de inhoud van de ruimte ook wel kubieke meter of kuub genoemd m3)

 

Afhankelijk van de isolatieklasse, bepaal je de vermenigvuldigfactor. Dit kan met een factor 30, 40 of 50. Maar met die formule om het koelvermogen te berekenen, gaan we je niet vermoeien. Het onderstaande schema is namelijk veel makkelijker en geeft overzichtelijk aan hoeveel koelcapaciteit je nodig hebt.

KIES DE JUISTE KOELCAPACITEIT 

SOMS STAAN ER KW’S VERMELD: HOEVEEL BTU IS 1 KW NOU EIGENLIJK?

 

Het koelvermogen van een airco wordt doorgaans uitgedrukt in BTU (BTU/u) of in Watt (of kW). De relatie tussen BTU/u en Watt is de volgende: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,41 BTU/u. Bij de airconditioners die wij verkopen, worden deze doorgaans altijd uitgedrukt in KW's.

 

Nu u weet welke airco het beste bij uw situatie past kunt via onderstaande knop een keus maken uit onze uitgebreide selectie airconditioners. 

 

Zie de selectie:

 

Of neem eens een kijkje bij onze aanbiedingen:

 

HEEFT U NOG VRAGEN OVER HET KOELVERMOGEN EN HET AANTAL BTU DAT U NODIG HEEFT?

OF HEEFT U EEN ANDERE VRAAG OF OPMERKING?

WIJ HELPEN U GRAAG VERDER MET AL UW VRAGEN!

bottom of page